Grinder som forenkler arbeidet på gården

Gode grinder er et must både for hobbybonden og gårdsbrukeren. Vi har samlet noen av gårdens beste tips om hvordan grinder kan lette hverdagen, og hva du bør tenke på når du velger grind.

Grinder som forenkler arbeidet på gården

Gode grinder er et must både for hobbybonden og gårdsbrukeren. Vi har samlet noen av gårdens beste tips om hvordan grinder kan lette hverdagen, og hva du bør tenke på når du velger grind.

Velg grind etter behov og besetning

Grinder har mange egenskaper og fordeler avhengig av hva de skal brukes til. Lett aluminiumsgrinder er gull verdt hvis du trenger flyttbare grindere for eksempelvis driveganger. Stålgrinder passer bedre til fast innredning, da de er robuste men ikke like lette å løfte eller flytte. Også hvordan besetningen din ser ut kan avgjøre valg av grind. Tyngre dyr kan kreve mer robuste grinder for å stå stabile ved ytre påvirkning.

 

”Man kan ikke få for mange aluminiumsgrinder, de er fantastiske. Vi fester ofte to aluminiumsgrinder tett sammen med kjeder. Da blir de mer stabile, samtidig som personalet vårt slipper å løfte tungt unødvendig. Siden aluminiumsgrinden er så lett å håndtere, blir den ofte det naturlige valget blant grindene i fjøset. Det blir helt naturlig så.”

– Bengt Benny Bergkvist, okseoppdretter i Råneå.

 

Tips! Grinder med dører gjør det enklere å åpne og stenge passasjer mellom boksene.

 

Perfekt for driveganger

Bygg en drivegang med Kellfris grinder for å flytte besetningen din på en sikrere måte. Det beste er å lage en drivegang litt svinget eller skrå. Det gir stabilitet samtidig som dyrene blir mindre stresset. Hvis du har plassmangel, kan du bygge en rett drivegang, men da er det bra å støtte den opp jevnlig med for eksempel rundballer ved hver annen grind. Ellers er det fare for at drivegangen gir etter.

 

Det er umulig å få for mange aluminiumsgrinder, de er fantastiske. Vi fester ofte to aluminiumsgrinder tett sammen med kjeder. Da blir de mer stabile, samtidig som personalet vårt slipper å løfte tungt unødvendig. Siden aluminiumsgrinden er så lett å håndtere, blir det ofte den vi velger blant grindene i fjøset. Det blir helt naturlig så.
Bengt Benny Bergkvist
- Okseoppdretter i Råneå

Blokker skrapegangen

En grind hjelper til med å avgrense områder når du vil rengjøre skrapegangen i ro og fred. Jobb trygt og sikkert ved å investere i en grind som holder dyrene på avstand.

 

Tips! Kellfris stål- og aluminiumsgrinder har nøyaktig samme utforming. Hvis det oppstår en stressende situasjon der dyrene blir innsnevret, kan du enkelt komme deg ut av drivegangen uansett hvilken grind du velger.

 

Last stressfritt

Kellfris grinder er enkle å bruke når det er på tide å flytte besetningen til et annet beite. Lag en felle noen dager før du skal flytte, rygg inn mot vogna og last. Når du laster, bruk gjerne både tyngre og lettere grinder. De tyngre setter du nærmest vogna og de lettere setter du lengre ut for å kunne stenge dem bak dyrene. Rust deg med god tålmodighet og god tid for å unngå en stressende situasjon.

 

Tips! Ta med deg minst to ekstra grinder siden det alltid går med flere enn hva man tenker seg. Ekstra kjeder er også bra å ha.

 

Skap en fleksibel fjøs

Grinder gjør at du kan tilpasse fjøset. Avgrens ulike områder, lag bokser og skill dyrene akkurat som du ønsker. En fleksibel fjøs letter situasjonen når ting ikke går som planlagt, eller når du raskt må tenke annerledes på grunn av for eksempel tørke.

 

”Vi har nettopp sendt inn tegninger på en ny stall helt uten fast innredning. Alt skal bygges på løse grinder. Vi ser det som et gummibåndsfjøs som vi kan tilpasse akkurat etter hvilken type dyr vi har i det. Er det kalver og kuer kanskje vi lager en stor boks av alt til sammen for eksempel. Tørken i 2018 lærte oss viktigheten av å raskt endre for å løse en situasjon.”

– Christian Emilsson, storfe-produsent i Forneboryd.

 

Til slutt…

Grindenes mest klassiske bruksområde er å åpne og lukke beiter. Når du bruker grinder i et beite, tenk på å sette dem på jevn mark. Velg en grind med mye rør så du enkelt kan klatre over dem ved behov.

 

Det beste rådet jeg kan gi er å kjøpe flere grindere enn du først hadde tenkt. Grindere blir alltid brukt, så hvis du tenker å kjøpe fire - kjøp åtte stykker. Vi velger Kellfris grindere på grunn av prisen og de raske leveransene.
Christian Emilsson
- Dikoprodusent i Forneboryd